Domů » Blog » Kolpík růžový, ZOO Dvůr Králové - 17.9.2010

Kolpík růžový, ZOO Dvůr Králové - 17.9.2010

Při mé návštěvě v ZOO ve Dvoře Králově mne zaujal tento krásný pták, jehož vodní kreace nebraly konce a tak jsem s ním strávila nějakou tu hodinku. Postupně mi nabídl všechny možné varianty čvachtání, které v galerii nabízím k nahlédnutí.

Kolpík růžový Platelea ajaja

Kolpík zaujme každého návštěvníka Zoologické zahrady již na první pohled. Jejich dlouhý, rovný, nízký a hlavně zploštělý zobák je jistě nepřehlédnutelný. Jezdí ve vodě v pravidelných pulkruzích zploštelým zobákem ve vodě "čvachtají", podobně jako kachny.
Kolpík růžový Platelea ajaja má rád bažiny, mangrovové porosty a pobřežní křoviny Severní a Jižní Ameriky. Živí se převážně korýši, vodním hmyzem, měkkýši, rostlinnou potravou a nejradějí má menší rybky. 

Kolpík růžový

Kolpík růžový je společenský pták, hnízdící v koloniích s ostatními brodivými ptáky a kormorány. Jeho inkubační doba je 22 dní a vylíhnou se převážně 2-3 mláďata. Jeho název by měl svědčit o převážně růžovém zbarvení peří - ale to hraničí v některých částech těla se světlou růžovou až bílou barvou.

V dospělosti mají kolpíci růžoví vylysané peří na hlavě - kůže je až oranžově žlutá s tmavým pruhem. Patří mezi méně plaché druhy, při delším pozorování se k vám přiblíží prakticky až na dosah. Ale to neznamená, že by neustále nekontroloval, jestli není náhodou v nebezpečí. V tom případě bez váhání "uteče" či odletí.

Další fotky Kolpíka najdete v galerii zde.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. Pro reakci na vybraný komentář klikněte na odkaz „Reaguj na komentář“ pod vybraným příspěvkem nebo napište číslo komentáře, na který reagujete do hranatých závorek např. reakci na komentář č.10 zapíšete [10] viz nápověda


*
*
191317716
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.

Galerie



Martin Šonka