Domů » Blog » SRÍ LANKA

SRÍ LANKA

K cestám do dalekých zemí mě láká obyčejná zvědavost poznat rozmanitost světa, různorodé kultury, jiný způsob života, prostě něco nové, nezvyklé. Je to i touha po osobním poznání míst, známých z obrázků, cestopisů, filmů a knížek, které prostě „musím“ vidět na vlastní oči.

OPICE.slon.PÁV

Tajemný zelený ostrov daleko v Indickém oceánu, kde každý den potkáte ve volné přírodě opice, varany, nespočet ptáků, občas i divoké slony. My měly velké štěstí a slonice i s mládětem nám zkřížily cestu hned při prvním výletem za kulturními poklady.

ANURADHAPURA

ANURADHAPURA byla prvním hlavním městem starověké Srí Lanky. Po období nebývalé slávy nastal úpadek, ale mnoho starověkých památek, které se zde zachovaly až do dnešní doby, jasně dokládá bývalou velikost tohoto města. Anuradhapura byla prvním místem na Srí Lance, které jsme navštívili. Anuradhapura byla velkým a zářivým hlavním městem velkéhodagoba významu pro mnoho králů, poprvé v roce 380 př.n.l, až do roku 993, kdy ji postihla zkáza ze strany indických okupantů. V době svého vrcholného rozkvětu byla centrem světské i duchovní moci, domovem desítek tisíců mnich v desítkách klášterů. Bylo tu postaveno spoustu krásných paláců, zahrad a také dagob, neboli stúp, náboženských staveb, jejichž úkolem bylo ochránit nejcennější buddhistické relikvie. Ohromné dagoby patřily k největším stavbám světa, v podstatě je v době vzniku předčily jen egyptské pyramidy. Město je dodnes obklopeno velkými vodními díly a rezervoáry, kdysi byl vybudován unikátní zavlažovací systém, který pomáhal zadržovat dešťovou vodu a systémem kanálů ji přivádět na rýžová pole a do zahrad. Anuradhapura je dodnes magickým místem, kde se dá mezi jednotlivými památkami strávit spoustu času, protože jsou rozsety na mnoha kilometrech čtverečních a pěšky je těžké je obejít.

POLONNARUWA

POLONNARUWA je město ve střední části Srí Lanky a tvoří jeden z vrcholů kulturního trojúhelníku (další dvě města, tvořící vrcholy kulturního trojúhelníku, jsou Anuradhapura a Kandy). Stejně jako ostatní dvě města, i Polonnaruwa byla svého času nejdůležitějším městem ostrova a zachovalo se zde mnoho památek, které jsou natolik významné, že Polonnaruva byla zařazena na Seznam světového dědictví (World Heritage List) UNESCO. Polonnaruwa bývá spolu s Anuradhapurou často řazena do společné škatulky s názvem „starověká města“, není toto označení přesné. Polonnaruwa je totiž daleko mladší než Anuradhapura a její dějiny začínají až v 11. století našeho letopočtu, tedy ve středověku. V 11. století totiž sinhálský král Vidžajabáhu I. (vládnul asi v letech 1055–1110) opustil Anuradhapuru, která čelila častým invazím z jihu indického subkontinentu, a vybudoval v roce 1070 n.l. nové hlavní město, Polonnaruwu. Mocenského vrcholu dosáhlo království Polonnaruwa ve století následujícím. Synovec zakladatele, král Parákramabáhu I. (vládnul asi v letech 1153 – 1186) nejen vyhnal indické Čóly, kteří předtím vtrhli na Srí Lanku, z ostrova, ale přenesl boje na indické území a podniknul dokonce i nájezd proti Barmě. FOTOGALERIE

SIGIRIYA

SIGÍRIA (Lví skála) sklaní pevnost patří bezesporu k nejhezčím památkám a největším zajímavostem na Srí Lance. Je postavena na vrcholku velikánské rulové skalní hory, tyčící se 200 metrů nad okolní krajinou. Již ve 3. století před naším na vrcholuletopočtem zde byl klášter pro buddhistické mnichy, ale větší význam začala mít v pátém století našeho letopočtu, kdy si ji vybral král Kassapa, jako útočiště před nevlastním bratrem. Nejprve jsme prošly vodními zahradami se širokými příkopy ohraničenými dvojúrovňovými zdmi. V zahradě je několik bazénků a jezírek s fontánkami a vodními rostlinami a celá zahrada má stupňovitý charakter. Za zahradami cesta stoupá a procházely jsme Zahradou kamenů, kde jsou zbytky nejrůznější staveb, původně asi dřevěných a také několik malých jeskyněk SIGIRIAmnichů. Pak jsme došly k základně skály a stoupaly po úzkém kovovém točivém schodišti do jeskyně, ve které jsou světoznámé Sigírijské krásky. Malby pochází z pátého století a jedná se o jediné nenáboženské malby, které se zachovaly ze starověké Srí Lanky. Odhaduje se, že původně tyto fresky pokrývaly plochu 140 metrů dlouhou a čtyřicet metrů vysokou, ale dnes se zachovalo jen 21 krasavic. Jde zřejmě o portréty nebeských nymf, ale jedna z teorií mluví i o tom, že jsou to Kassapovy manželky. FOTOGALERIE

 Dambulla

Dambulla je město s asi 60000 obyvateli, což jeskyněznamená, že to je celkem zapadákov téměř vesnického charakteru. Dambulla je protažená okolo hlavní silnice, která je v noci velmi chabě osvětlená. Město je ovšem hojně navštěvováno turisty, protože zde leží proslavený královský skalní chrám. Jedná se o pět skalních jeskyní, které se tyčí na skalnatém kopci asi 100–150 metrů nad Dambullou. Jeskyně byly používány k bohoslužebným účelů již od 1. století před naším letopočtem. Dnešní výzdoba je ovšem převážně z 18. a 19. století.

 orchidej

Kandy údajně uchovávána nejcennější náboženská relikvie na ostrově – Buddhův zub. Podle pověsti byl Buddhův zub (sinhálsky daladá) vytažen z plamenů Buddhovy pohřební hranice v roce 543 př.n.l. a ve 4. století n.l. byl tajně propašován (ukrytý ve vlasech princezny z Kalingy) na Srí Lanku. Pro místní buddhisty se zub stal symbolem nezávislosti ostrova. A protože dějiny Srí Lanky byly velmi pohnuté, byla i historie Buddhova zubu velmi pestrá.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. Pro reakci na vybraný komentář klikněte na odkaz „Reaguj na komentář“ pod vybraným příspěvkem nebo napište číslo komentáře, na který reagujete do hranatých závorek např. reakci na komentář č.10 zapíšete [10] viz nápověda


*
*
212011918
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
#1 Zájezdy Srí Lanka
Velmi pěkné fotografie z úchvatné Srí Lanky.
Reaguj na komentář

Galerie



Dušan Šamko